Kapadokya’nın tarihine baktığımızda, bölgenin ilk olarak Hititler döneminde aktif olduğunu görüyoruz. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunması nedeniyle bölge o dönem bir nevi ticaret merkezi konumunda ve bu durum M.Ö. 12’nci yüzyılda Hititler’in yıkılmasına kadar devam ediyor.
Sonrasında ise bölgeye M.Ö. 6’ncı yüzyılda Persler, M.Ö. 332 yılında Büyük İskender zamanında Kapadokya Krallığı ve daha sonrasında da M.S. 17 yılına kadar Roma İmparatorluğu hüküm sürüyor. M.S. 17 yılında son Kapadokya Kralı öldüğünde ise bölge bir Roma eyaleti oluyor.
Kapadokya bölegsi M.S. 3’üncü yüzyılda, buraya yerleşen Hristiyan halk ile birlikte bölge bir eğitim, din ve düşünce merkezi haline geliyor. Ancak M.S. 303-308 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun bölge halkına baskısı artıyor ve halk bu baskı, zulüm ve istiladan saklanma üzere derin vadilerde dışarıdan görünmeyecek şekilde kayalarak oyulmuş sığınak ve yerleşim yerleri yapıyor.
Yine M.S. 11’inci ve 12’nci yüzyıllarda önce bölgede Arap akınları hakim oluyor ve sonrasında bölgede Selçulular hakimiyet kuruyor. Daha sonraki dönemlerde ise, en son Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede huzur hakim oluyor ve Lozan Antlaşması sonrasında 1924-1926 yılları arasında buradaki Hristiyan halk göç ediyor ve Kapadokya’yı terk ediyor.
PEKİ YA KAPADOKYA NERESİ?
Kapadokya bölgesi, daha çok GÖREME ,ÜRGÜP, AVANOS ve UÇHİSAR beldeleriyle biliniyor. Ancak Kapadokya aslında Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini kapsayan oldukça büyük bir bölgenin adı. Yani Kapadokya’yı aslında beş il bir Kapadokya olarak da adlandırabiliriz. Kapadokya’yı, kendine özellikleri ve güzellikleri barındıran daha dar bir alanda ifade edecek olursak ise, Avanos, Göreme, Uçhisar, Ürgüp, Çavuşin, Açıksaray, Ortahisar, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara beldelerini kapsadığını söyleyebiliriz.
Kapadokya, Ankara’ya 305, İstanbul’a 750, İzmir’e 780, Kayseri’ye 60 ve Nevşehir’e 12 kilometre mesafede yer alıyor.
Kayseri ve Nevşehir’e karadan veya uçakla ulaştıktan sonra yine buralardan kalkan minibüslerle Kapadokya bölgesine ulaşmak mümkün. Havaalanından kalkan otobüs veya dolmuşlarla Kapadokya bölgesine 30 dakikada ulaşılabilir KAPADOKYA bölgesine gitmenin bir diğer yolu ise elbette merkezden, otogardan veya havalimanından taksiler. Kısıtlı bir bütçeniz varsa öncesinde taksi fiyatlarını öğrenebilir hatta sizinle aynı yere gidecek birini bularak yolu paylaşabilirsiniz..
Kapadokya'ya Gitmek İçin 10 Neden
Ateş ve suyu efsaneye dönüştüren, lavların bir mucize yarattığı dünyanın adı Kapadokya, tam 60 milyon önce Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’dan püsküren lavların yüzeyde yumuşak bir tabaka oluşturması, zamanla bu tabakanın yağmur ve rüzgarın aşındırmasıyla oluşmuş. Bugün herkeste hayranlık uyandıran bir masal dünyası olan Kapadokya, tarihi kalıntıları, doğanın sunduğu güzellikleri ve hikayeleriyle gerçek bir efsaneye dönüşmüş. Sakin, duru ve kırılgan görünümünün ardında koruduğu değerleriyle Kapadokya'ya neden gitmeliyim diyorsanız işte cevabı:
1 - Doğaüstü bir güzellik...
Tam 60 milyon yıl önce Toroslar'ın yükselmesi ve kuzeydeki Anadolu Platosu'nun sıkışmasıyla birlikte, Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ, bölgeye lavlar püskürterek platoda birikmiş ve küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturmuştur. Milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkan sert bazalt kayasından koniler oluşarak, bugün 'Peri Bacaları' dediğimiz doğal oluşumları yarattı.
2 - Tarihi bir hazine değerinde...
Hititler'in Eski Yunanlılar'ın, Bizans'ın, Selçuklular'ın ve Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisinde milyonlarca yıllık bir tarihi ve kültürel birikimi olan Kapadokya'nın saklı her köşesinden hayranlık uyandıran kültürel değerler ortaya çıkıyor. Hristiyanlığa ve Müslümanlığa ait yazıtlar, kilise ve camilerle çevrili Kapadokya'nın her köşesinde asırlık kültür birikimleri var.
3 - Gizemi çözülemeyen yeraltı şehirleri...
Kapadokya'nın görünen kısmı kadar görünmeyen kısmında da kültürel zenginlikler yer alıyor. Sayıları 150 -200 olan yeraltı şehirleri 25.000 km² 'lik bir alana yayılıyor. Yeraltı şehirlerinin büyük bir kısmı, yumuşak volkanik tüflerin derinlemesine oyulmasıyla oluşturulmuştur. Yerin altında inşa edilen şehirlerin hangi tekniklerle yapıldığı hala kesin olarak bilinmiyor. Bölgede Derinkuyu, Özkonak, Kaymaklı gibi yeraltı şehirleri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.
4 - Balon turu ve Kapadokya...
Kapadokya'nın nefes kesen gerçeküstü manzarasını seyretmenin birçok yolu var. Bunlardan biri de bölgeyi kuşbakışı izlemek. Balon turu denince akla gelen Kapadokya'nın silüetini balon üzerinde gezerek seyretmenin keyfini yaşamak gerekir. Gündoğumuyla birlikte başlayan balon turu unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.
5 - Tarihi kayalıklarda konaklayın...
Kapadokya Bölgesi’nde yer alan birçok butik otel, orijinal oyma kayalıklara inşa edilmiş. Eski mahallelerin, evlerin içini aslını bozmadan dekore ederek hayata geçiren otellerin peri masalını anlatan ambiyansında zamanda bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
6 - Otantik bir atmosferde Spa keyfi...
Kapadokya'nın sakin ve telaşsız hayatının keyfi, Kapadokya'nın güzelliğine bakan teraslarında ve havuzlarında daha da çekici bir hal alıyor. Kapadokya’daki butik otellerin mistik atmosferi kadar bünyelerindeki Spa merkezleri de görülmeye değer. Tarihi oyma kaya odalarına inşa edilen masaj odaları, havuz ve jakuzileri bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirirken aynı zamanda tarihsel ambiyansıyle etkiliyor.
7 -Doğal mucizenin açıkhava müzesi...
3.yüzyılda Kapadokya Bölgesi'ni rahipler bölgeyi dini düşünce ve yaşantının canlı bir merkezi haline getirmiş ve 4. yüzyılda Kapadokya üç büyük azizin memleketi olarak anılmaya başlamıştır. Bu üç azizden Kayseri Psikoposu olan Basil, sofu bir hayatı tercih etmeyerek köy ve kasabalardan uzakta, toplumların manevi sığınak yeri denilebilecek küöük yerleşim yerleri kurmuştur. Bugün Göreme Açık Hava Müzesi olarak ziyarete açık olan olan, maneviyata ağırlık veren eğitim sisteminin başlatıldığı bölgeyi işaret ediyor. Tokalı Kilise, Rahibeler ve Rahipler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Barbara Şapeli ve Yılanlı (Aziz Onuphrius) Kilise görülmesi gerekenler listesinin başında yer alıyor.
8 - Sanatsal ve kültürel güzellikler...
Yöresel izlerle bezenen kaftanlar, el işi kilimler, toprak testiler Kapadokya'nın kültürel hazinelerinden birkaçı. Yalnızca Kapadokya'da bulabileceğiniz özel yapım testiler ve kilimler özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Doğal mucize olarak nitelendirilen ve harika bir akustiğe sahip olan oyma kayalıklarda düzenlenen konserler Kapadokya'nın sanatsal yönünü de ortaya çıkarıyor. Dünyanın her yerinden gelen misafirlerini ağırlayan Kapadokya'da, bölgenin tarihini ve kültürünü anlatan Türk geceleri düzenleniyor.
9 - Türk mutfağının lezzetleri...
Dünya mutfakları arasında merak edilen Türk mutfağının en güzel örneklerini Kapadokya’da bulacaksınız. Çelti kebabından, testi kebabına, kabak çekirdeğinden yörede yetiştirilen üzüm bağlarına kadar birçok lezzet sizi bekliyor. Bölgeye özel şarap çeşitleri ise Kapadokya seyahatinin ödülü olarak kabul edilebilir.
10 - Kapadokya’da safari turları...
Silüetiyle nefes kesen Toros'ları dolaşmanın, toprak parkurda bir serüven yaşamanın ve Kapadokya'nın büyüleyici peribacaları, mağara evleri, kaya kiliseleri ile manzaralarını göreceksiniz. Bazen trekking yaparak zorlu patika yollardan geçecek, bazen henüz kimsenin farkına varmadığı manzaraları keşfedebilirsiniz.
GEZİLECEK YERLERİ
1.Güllüdere vadisi
Pek çok kilise, manastır ve yaşam alanı kalıntılarının bulunduğu Güllüdere Vadisi, Göreme ve Çavuşin arasında kalıyor. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda yürüyüş yoluna sahip vadi, peribacalarının en iyi izlenebileceği trekking parkuru olmasından dolayı oldukça ünlü.
2. Güvercinlik Vadisi
Kapadokya’da gezilecek yerlere Güvercinlik Vadisi ile devam ediyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere Güvercinlik Vadisi, güvercinlerin yoğun olarak bulunduğu bir yer. Vadide, kayalara oyulmuş güvercinlik adı verilen yuvalardaki güvercinleri izleyebilirsiniz. Bu vadi aynı zamanda 4100 metrelik bir trekking vadisi.
3. Zemi Vadisi
Ürgüp-Nevşehir yolu üzerinde yer alan 5600 metrelik Zemi Vadisi, Güllüdere ve Güvercinlik Vadisi gibi doğa yürüyüşleri için tercih ediliyor. Vadiye gelmişken Sarnıç, Saklı, El Nazar ve Görkündere Kilisesi’ni görmeden dönmeyin.
4. Aşk Vadisi
4900 metre uzunluğundaki vadi, Kapadokya’daki balon turlarının uğrak noktası. Yürüyüş için uygun olan Aşk Vadisi, aynı zamanda Kapadokya’da gün batımını keyifle izleyebileceğiniz özel bölgelerden biri.
5. Uçhisar
Şehir merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Uçhisar, tüm Kapadokya’nın en yüksek noktası. Tüm kenti ayaklar altına seren Uçhisar’da, Uçhisar Kalesi’ne çıkarak Ürgüp, Ortahisar, İbrahimpaşa, Kızılçukur, Göreme, Avanos, Çavuşin, Çat ve Erciyes’e kadar büyük bir coğrafyayı panaromik olarak izleyebilirsiniz. Aşk Vadisi gibi gün batımı için tercih edebileceğiniz en iyi lokasyonlardan biri de burası.
6. Avanos
anak, çömlek yapımıyla adından sıkça bahsettiren Avanos’ta gezilecek yerler oldukça fazla. Seramik atölyelerinden arta kalan zamanlarda Avanos gezilecek yerler listenize Paşabağ’ı, Devrent Vadisi’ni, Çavuşin Köyü’nü ve Güray Müze’sini ekleyebilirsiniz.
7. Paşabağ
Kapadokya gezilecek yerler listemize Paşabağ ile devam edelim. Kapadokya tarihine ışık tutan Göreme Açık Hava Müzesi ile Zelve Açık Hava Müzesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alan Paşabağ, tarihte Hristiyan din adamları tarafından inzivaya çekilme ve korunma amaçlı kullanılmış. Bu özelliğinden dolayı Rahipler Vadisi olarak bilinen Paşabağ, yüzyıllar önce Hristiyanlar için önemli bir din merkezi olmuş. Geçmişten izleri keşfedebileceğiniz vadide şapkalı peribacası oluşumlarının ilginç örneklerini de göreceksiniz.
8. Devrent Vadisi
Devrent Vadisi’nde ise çok sayıda hayvan ve insan şekline benzeyen peribacasını inceleyebilirsiniz. Nevşehir Kapadokya’nın meşhur deve figürünün belirdiği peribacası da bu bölgede. Uzaktan elleri açık rahibeye benzeyen Meryem Ana peribacasını da buraya gelmişken mutlaka ziyaret edin.
9. Çavuşin Köyü
Kapadokya gezilecek yerler listesinde baş sıralarda yer alan Göreme’ye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Çavuşin Köyü, Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Tarihi 5. yüzyıla dayanan, Hristiyan dervişlerinin ve topluluklarının yaşadığı köyün en eski yapısı Vaftizci Yahya Kilisesi’sini mutlaka görmelisiniz.
10. Güray Müze
Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze, Kapadokya’nın binlerce yıllık zengin kültür birikimini, dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçilere tanıtıyor. Müzede çömlekçilik ve seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini öğrenebilir, çömlek yapım derslerine katılabilirsiniz.
11. Üç Güzeller
Kapadokya turu yaparken Üç Güzelleri es geçmez olmaz! Buranın simgesi haline gelmiş, ikisi büyük biri küçük peribacasından oluşan Üç Güzeller, Kapadokya gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.
12. Ortahisar
Kapadokya’nın bozulmamış yöresel köy yaşamını sürdüren Ortahisar, tüf kaya ve çevresine oyulmuş evlerden oluşuyor. Bu yapıların dışında Ortahisar’a gelmişken Tavşanlı, Sarıca, Cambazlı, Harim, Balkan Deresi kiliselerini, Ortahisar Kalesi’ni ve Hallaç Dere Manastırı’nı görmelisiniz.
13. Zelve
Dik yamaçlara kurulu üç vadiden oluşan Zelve, sivri uçlu peribacalarının en yoğun olduğu bir bölge. Açık Hava Müzesi’ne sahip Zelve’de aynı zamanda 9. ve13.yüzyılda Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biriymiş. Zelve’de Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliselerini ve manastırları gezebilirsiniz.
14. Mustafapaşa
Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa, geçmişte Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge olmuş. Bu nedenle de çok sayıda kilise ve şapele ev sahipliği yapıyor. Ürgüp’te gezilecek yerler içinde öne çıkan Mustafapaşa’da; Aziz George, Aziz Vasilios, Aziz Stefanos, Konstantin ve Helena Kilisesi ile Aziz Basil Şapeli yer alıyor.
15. Ihlara Vadisi
İlk yerleşimin 4. yüzyılda başladığı bilinen, tarihi oldukça eskiye dayanan Ihlara Vadisi, ilginç yapısıyla gelenleri büyülüyor. Melendiz Çayı’nın burada 14 kilometre uzunluğunda ve ortalama 200 metre derinliğinde bir kanyon oluşturmasıyla ortaya farklı bir coğrafya çıkmış. Bu coğrafyaya konumlanan kayalara oyulmuş freskli kiliseler ortamı daha da etkileyici hale getiriyor.
16. Kaymaklı yeraltı şehri
Yerin 20 metre altında, tüf kayalara oyulmuş, 8 katlı ortalama 5000 kişi kapasiteli olan bu yeraltı şehrinin tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanıyor. Hititlerin inşa ettiği bilinen şehirde, koridorlarla birbirlerine bağlantılı oda ve salonlar, su mahzenleri, mutfak, kilise yer alıyor.
17. Derinkuyu yeraltı şehri
Toplamda 4 kilometrekarelik alana sahip olsa da 2,5 kilometrekarelik alanı ziyaret edebileceğiniz bu yeraltı şehrinde, yerin altına doğru 8 kat gezebilirsiniz. Derinkuyu yeraltı şehrinde, büyük bir topluluğu barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar var. Mutfak, odalar ve salonlar dışında bu yeraltı şehrini diğerlerinden ayıran alanlar ise günah çıkarma yeri ve vaftiz havuzu gibi bölümler. Kapadokya yeraltı şehirlerini gezerken binlerce insanın yeryüzüne çıkmadan uzun yıllar burada nasıl yaşadığına şaşıracaksınız.
Kapadokya’da konaklama
Kapadokya gezi rehberimizde çok fazla yer var. Buna ek olarak Ürgüp ve Göreme gezilecek yerler listesi de bir hayli dolu. Dolayısıyla burayı hakkıyla gezip tanıyabilmek için bir süre bölgede konaklamak şart. Şanslısınız ki Kapadokya, konaklama açısından size oldukça otantik ve özgün seçenekler sunuyor. Buraya geldiğinizde; Ürgüp, Göreme, Avanos, Uçhisar ya da Ortahisar bölgelerinde yer alan otel veya pansiyonlarda kalabilirsiniz. Kapadokya’da konaklama bölgesini seçerken kafanız karışıyorsa şöyle söyleyelim ki Ürgüp ve Göreme turistler tarafından en çok tercih edilen bölgeler. Diğerlerine kıyasla daha sakin olan Uçhisar ve Ortahisar ise tatilde balon turu, doğa yürüyüşü, bisiklet turu gibi aktiviteler yapmak isteyenler için ideal.
Kısacası her bölgenin kendine has bir dokusu, özelliği var. Tatil konseptinize uyacak bölgeyi seçtikten sonra Kapadokya’nın büyüsüne tam olarak kapılmak için mağara oda ya da kemerli oda gibi alternatifleriyle sıra dışı bir tatil vadeden mağara otelleri keşfetmenizi öneririz!
Sıkça Sorulan Sorular
Kapadokya nerede?
Türkiye’nin en önemli turistik duraklarından olan Kapadokya, İç Anadolu’nun tam kalbindeki Nevşehir ilinde yer alıyor. Bunun yanında Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray şehirlerinin bir kısmını da kapsıyor.
Kapadokya’da ne yenir?
Kapadokya’nın mistik atmosferi, sofralarına da yansıyor. Bölgenin yetiştirdiği ürünlerle hazırlanan nefis Kapadokya yemekleri, ziyaretçiler için gerçek bir ziyafet deneyimi! Öyle ki Kapadokya seyahatinizde, “yemeden dönmeyin” diye özellikle belirteceğimiz kuzu eti ve sebzelerle hazırlanan meşhur testi kebabının tadına mutlaka bakın. Kayısı yahnisi, bir çeşit keşkek olan gendirme, düğü çorbası, ayva dolması, zerdeli pilav, kuru kaymak ve un helvasının aşırı lezzetli bir çeşidi olan dolaz da tadılması gereken lezzetler arasında.
Kapadokya’ya ne zaman gidilir?
Kapadokya her mevsim muhteşem bir atmosfer sunsa da karasal iklimin karakterini cömertçe sergilediği bölgeye gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları. Yazın çok sıcak kışın ise çok soğuk olan bölgede; ılık bir havanın hakim olduğu bahar ayları, Kapadokya gezilecek yerleri keşfederken seyahatinize konfor ve güzellik katacaktır.
Kapadokya’ya nasıl gidilir?
Kapadokya, pek çok şehrin kavşak noktasında bulunuyor. Dolayısıyla buraya hem karayolu hem de havayoluyla ulaşabilirsiniz. Komşu şehirlerden Kapadokya’ya direkt otobüs seferleri mevcut. Havayoluyla gelmek istediğiniz takdirde de bölgeye hemen hemen aynı uzaklıkta yer alan Nevşehir Kapadokya ya da Kayseri Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz!
Nevşehir ya da Kayseri uçak bileti alarak Kapadokya’ya gitmek için araç kiralayabilir ya da servis araçlarını veya taksileri kullanabilirsiniz.
Kapadokya’ya giderken ne giyilmeli?
Kapadokya’yı farklı mevsimlerde deneyimlemek istiyorsanız gerekli önlemleri alarak kusursuz bir seyahat yaşayabilirsiniz. Örneğin Kapadokya’da kış ayları genellikle kar yağışlı, sert ve soğuk geçiyor. Bu nedenle kışın bölgeye giderken termal mont, içlik, kazak, kalın pantolonlar, atkı ve berenizi mutlaka yanınıza almanızı öneririz. Bahar ve yaz aylarında ise bölge gündüz oldukça sıcakken gece hava sıcaklığı birden düşer. Dolayısıyla ince tişörtler, güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü gibi eşyaların yanında mevsimlik montlara; triko ve hırkalara bavulunuzda yer açmanızı tavsiye ediyoruz.
Kapadokya’da neler yapılır?
Kapadokya’da yapılacak o kadar güzel aktiviteler var ki hangisinden başlasak bilemiyoruz. Biz de size yardımcı olmak için dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bu Kapadokya’da gezilecek yerleri ve mutlaka yapmanız gereken öncelikli aktiviteleri bir araya getirdik. Aralarından seçim yapın ya da hepsini deneyimleyin!
· Kapadokya’da kayaların içine oyulmuş ve müze haline getirilmiş tarihi yerleri gezin.
· Kapadokya yeraltı şehirlerine inin. Dünyanın en ilginç deneyimlerinden birini yaşayacaksınız.
· Uçsuz bucaksız Kapadokya vadilerinde peri bacalarının fotoğraflarını çekerek yürüyüş yapın.
· En güzel fotoğrafların başrolü olan balon turuna katılın.
· Avanos’ta çömlek yapın. Avanos Bölgesi’nde birçok çömlek yapım atölyesi bulunuyor.
· Günlük ya da saatlik olarak ATV kiralayın.
· Uçhisar ve Avanos tarafında hayli meşhur olan Türk gecelerine katılın.
· Kapadokya mutfağının en özel lezzetlerinin tadına bakın
MALİK TURİZM İLE HER ZAMAN ÖNDEYİZ…
TUR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERİN HEPSİ MALİKTUR.COM ADRESİNDE SİZLERİ BEKLİYOR..